PR Bureau Ik ben op je | Feestdagen: Bouillon Fondue met bijzonder dessert
16319
post-template-default,single,single-post,postid-16319,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Feestdagen: Bouillon Fondue met bijzonder dessert

Feestdagen: Bouillon Fondue met bijzonder dessert

Feestdagen: Bouillon Fondue met bijzonder dessert

Een ouderwets gerecht uit de feestdagentijd van mijn jeugd. Ook een gerecht wat net even anders is dan een gourmet, fondue met olie of grillen op zo’n hete steen. Ok, even kort door de bocht.. Bouillon, heerlijk vlees, de lekkerste zelfgemaakte sausjes en salade. De salade laat ik aan je eigen fantasie over. Klein voorzetje dan: doe bijvoorbeeld lekker 2 salades. 1 salade met alleen maar fruit & de ander klassiek! O, zorg voor een leuk fonduepannetje uiteraard met prikkers. Is wel zo handig ?. Het gave aan dit gerecht is, dat je een wel heel bijzonder dessert al tijdens het fonduen zelf maakt. Kom ik straks op terug. Laat je verrassen & verras je tafelgenoten!


Ik stop erin:

30 minuutjes van je tijd

250 gram vlees per persoon. Lekker is: kalkoen, kogelbiefstuk, varkenshaas, kipgehakt en andere zachte vleessoorten. Wild kan ook heel goed nu!

Potje vleesfond ( rund )

Bakje kastanjechampignons

1 prei

Lekker stevig stokbrood. Probeer eens een ambachtelijke bakker met echt zuurdesem brood, zoals je die in Frankrijk eet. Bijvoorbeeld zoals Joris uit Breda deze maakt: http://www.echt-brood.nl/

Mayonaise

Mosterd

Yoghurt / kwark

Ketchup

Augurken

Amsterdamse uitjes

Madeira ( kruinden wijn ) Vind je bij de smaakmakers in de supermarkt

Diverse kruiden zoals: kerrie, paprikapoeder, chili & welke jij lekker vindt!


Ik maak je klaar:

Snijdt alle kastanjechampignons uit je bakje in 4 partjes en snijdt de prei in dunne ringetjes. Vergeet niet de champignons schoon te maken met keukenpapier ( geen water!) en de prei goed te wassen met water van te voren.

Pak een middelgrote pan om je soep in te koken. Doe hier een scheutje olijfolie in en fruit de kastanjechampignons met preiringetjes kort aan. Blus daarna af met een scheut Madeira

Voeg nu de vleesfond toe in de soeppan & voeg een liter water erbij. Laat nu op het laagste vuur aan met de deksel op de pan. Zorg dat deze niet gaat koken.

Ga nu je geselecteerde stukken vlees snijden in mooie stukjes die aan de prikker kunnen. Niet te klein en ook niet te groot.

Mocht je voor gehakt kiezen, kruid deze lekker naar je eigen smaak van te voren en voeg een eidooier toe om daarna mooie kleine balletjes te kunnen draaien die goed blijven plakken. Tip: Voeg mosterd en maggi als smaakmakers toe ipv zout. Geeft net wat meer!

Verdeel de stukjes vlees over leuke kleine schaaltjes en dek af met aluminium folie. Deze hoeven niet meer in de koelkast.

Ga nu verder met jouw zelf gemaakte sausjes! Ik geef je 1 recept voor een saus die iedereen lekker vindt! Wij noemde dit vroeger kindersaus. Potverdikkie wat een feestje. De rest mag je voor nu zelf verzinnen.

Recept kindersaus:

Doe 5 grote lepels mayonaise in een ruime schaal, voeg hier 1 lepel mosterd, 2 grote lepels yoghurt of kwark, een scheut madeira ( sherry of whisky mag ook ) en flinke scheut ketchup aan toe. Snipper 5 augurken en 10 Amsterdamse uien en voeg deze toe in de bak. Voeg de volgende kruiden ( mag je ruim toevoegen ) nog toe: peper of chilipeper, kerrie, paprikapoeder, gedroogde bieslook / peterselie en een snufje zout. Nu fijn roeren tot een mooi zacht roze geheel en proeven maar… Voeg nog maar toe wat je mist! Je kunt ook nog een hard gekookt ei toevoegen aan het geheel ( na het koken fijn prakken met een vork en toevoegen). Deze keuze laat ik bij jou.

Maak nu ook jouw gekozen salades voor erbij klaar. Mag je lekker zelf kiezen.

Bijna alle voorbereidingen klaar voor dit feestdagenfestijn!

Zet nu de bouillon brander op tafel en vul deze met bijvoorbeeld spiritus. Zet daarbij alle lekkernijen op tafel: Stukjes rauw vlees, sausjes, salades, gesneden stokbrood…

Giet de bouillon uit de soeppan over in de fonduepan en zet deze op de aangestoken brander ( middel hoog vuur ). Laat de gezelligheid beginnen!

Prik een stukje vlees aan je prikker en stop deze in de pan, haal deze er na een minuut of 2 uit en smullen van heerlijk gepocheerd vlees met al het lekkers wat je al op je bord hebt liggen..

Wijntip:

Leuk om hier lekkere rosé bij te drinken! Is effe net wat anders tijdens de feestdagen en waarom ook niet! Liefst drink ik rosé uit de Provence ( strak droog ), maar als jij iets meer fruitiger wilt. Drink je dat lekker.

Dessert:

Nee hoor, ik ben het niet vergeten.. Als je klaar bent met alle fondue lekkernijen en je bent fijn aan het uitbuiken op de bank of je luie stoel, probeer dan een glaasje heerlijke bouillon die jezelf extra lekker hebt getrokken met jouw vleesprikkers. Wauw, wat een smaak en wat een verassingstoetje! Maak iedereen gek met deze bijzondere smaakbom.

Ik geef je mee:

Naast dat de bouillonfondue een heel gezellig en heerlijk tafereel geeft, is het ook nog vrij van gourmet en steengril geuren door je huis en in je kleren, waardoor deze fondue nog een streepje voor heeft. Geniet ervan samen!